Εφαρμογές Laser

ΤΟ Laser ΣΤΗΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ

Σύγχρονα δεδομένα και εφαρμογές
Στο χώρο της Οδοντιατρικής επιστήμης μπορούμε να διακρίνουμε δύο κατηγορίες, τα lasers των μαλακών ιστών και των σκληρών ιστών. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν οι συσκευές οι οποίες μπορούν να εκτελέσουν τομές στα μαλακά μόρια και στη δεύτερη οι συσκευές που κόβουν σκληρούς ιστούς όπως είναι η οδοντική επιφάνεια και το οστό της γνάθου.
Η διαδικασία εφαρμογής του laser είναι σε γενικές γραμμές ιδιαίτερα απλή: το μόνο που απαιτείται είναι ο ιατρός και ο ασθενής να καλύψουν τα μάτια τους με ειδικά γυαλιά και να γίνουν οι κατάλληλες ρυθμίσεις του μηχανήματος. Η συσκευή είναι ουσιαστικά αθόρυβη, σε αντίθεση φυσικά με τον ήχο του οδοντιατρικού τροχού. Επίσης, οι περισσότεροι ασθενείς όταν ερωτούνται πώς ένιωσαν αναφέρουν μία αίσθηση αφής και ζέστης η οποία σε καμία περίπτωση δεν τους ενόχλησε.
Ίσως η μεγαλύτερη χρησιμότητα του βρίσκει εφαρμογή στις επεμβάσεις στους μαλακούς ιστούς όχι όμως τόσο στους σκληρούς, όπως είναι τα δόντια. Το οδοντιατρικό laser μπορεί να είναι χρήσιμο:
• στη θεραπεία χρόνιας γενικευμένης ουλίτιδας, ως συμπληρωματικό μέσο αποστείρωσης των φλεγμαινόντων ούλων.
• στις επεμβάσεις χειρουργικής του περιοδοντίου (στους ιστούς που περιβάλλουν και στηρίζουν το δόντι) κι αυτό διότι γινεται ο πόνος είναι μειωμένος, το οίδημα λιγότερο, συνήθως δε χρειάζεται συρραφή το τραύμα και η αιμορραγία είναι ελάχιστη.
• σε άφθες καθώς και σε έρπητα, καταστάσεις που είναι ιδιαίτερα επώδυνες και διαρκούν 7-10 μέρες : αρκούν μερικά δευτερόλεπτα εφαρμογής των παλμικών ακτίνων του laser, εντελώς ανώδυνα, και τα συμπτώματα υποχωρούν άμεσα, ενώ η πλήρης επούλωση γίνεται σε 1-2 μέρες.
• σε μικροεπεμβάσεις , όπως η εκτομή κοντού χαλινού, η λήψη ιστοτεμαχίων προς ιστολογική εξέταση και η αφαίρεση εντοπισμένων διογκώσεων στα ουλα, όπως είναι η επουλίδα κύησης και η περιστεφανίτιδα ( πάθηση των ούλων γύρω από φρονιμίτες).

Στις κοιλότητες δοντιών με τερηδόνα, σχετικά μικρού μεγέθους όμως,
συνήθως δεν απαιτείται τοπική αναισθησία, γεγονός που σημαίνει εξοικονόμηση χρόνου και αποφυγή του τόσο ενοχλητικού μουδιάσματος . Βέβαια, δεν είναι κατάλληλο για όλες τις κοιλότητες, όπως σε δόντια μεγάλου μεγέθους ή με μεγάλες εμφράξεις . Άλλες εφαρμογές των lasers περιλαμβάνουν χρήση στην παιδοδοντία, την ενδοδοντική θεραπεία
Επίσης, το laser πορεί να συμπυκνώσει την λευκαντική επίδραση ειδικών λευκαντικών υλικών σε μια μοναδική συνεδρία στο ιατρείο , αντί για εβδομάδες λεύκανσης στο σπίτι, γιατί επιταχύνει την ενέργεια του ενεργού οξυγόνου μέσα στο λευκαντικό με αποτέλεσμα την ταχύτερη και καλλίτερη δράση του λευκαντικού.

Ουλοπλαστική

Η ουλοπλαστική αφορά την χειρουργική αφαίρεση ουλικού ιστού ως θεραπευτική παρέμβαση λόγω παρουσίας ανθεκτικής περιοδοντικής νόσου ή για αμιγώς αισθητικούς λόγους.
Όταν η περιοδοντική νόσος είναι προχωρημένου επιπέδου και οι συντηρητικές οδοντικές θεραπείες δεν αποδίδουν τα επιθυμητά αποτελέσματα τίθεται η ένδειξη της ουλοπλαστικής. Η αφαίρεση και αναμόρφωση του φλεγμαίνοντος ιστού έχει ως σκοπό την οριστική εξάλειψη “θηκών ενθυλάκωσης” που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των ούλων και των δοντιών. Έτσι, η οδοντοστοιχία καθίσταται πιο εύκολη στον καθαρισμό και την ατομική οδοντική υγιεινή, ενώ παράλληλα περιορίζεται η επιγενόμενη ζημία στα ούλα, δόντια και οστά. Συχνά η παρέμβαση διενεργείται από ειδικό περιοδοντολόγο ή χειρουργό στόματος.
Αν και η πρώτη ένδειξη της ουλοπλαστικής αφορά την συνδρομή της στην εξάλειψη της περιοδοντικής νόσου, η επέμβαση είναι ευρέως διαδεδομένη για το εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται στην αναμόρφωση του ουλικού ιστού τόσο σε περιπτώσεις υπερτροφίας των ούλων όσο και σε καταστάσεις “υποχώρησης” του ουλικού ιστού. Η ουλοπλαστική είναι μια ασφαλής, ανώδυνη επεμβατική μέθοδος που μετατρέπει την επιθυμία αναμόρφωσης των ούλων και της δημιουργίας ενός πιο φυσικού και όμορφου χαμόγελου, πραγματικότητα.

ΠΕΡΙΣΤΕΦΑΝΙΤΙΔΑ

Πρόκειται για επώδυνη διόγκωση των ούλων γύρω από ανατέλλοντα σωφρονιστήρα, που μπορεί να συρρικνωθεί με τη χρήση laser.